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FEES -  Interest may be charged on delinquent accounts with the client's agreement. 
 
The Ethics Committee of the Mississippi Bar has been asked to render an option on 
whether any prohibition exists under current statute which would prevent an attorney 
charging a revolving interest account of one and one-half per cent per month on his 
uncollected accounts to clients. This inquiry addresses a question of law and therefore 
the Committee, as required by its bylaws, will decline comment on this issue. 
 
The requester further makes inquiry regarding ethical guidelines to be addressed if 
interest is to be charged on uncollected accounts owed by an attorney's client. 
Inherent in the latter question is the threshold inquiry of whether any interest may be 
charged in delinquent accounts owed the lawyer.  
 
The American Bar Association on Ethics and Professional Responsibility rendered 
Formal opinion 338 on November 16, 1974. In this opinion the Committee held that 
interest may be charged on delinquent accounts with the client's agreement. This 
opinion addressed primarily the use of credit cards for the payment of legal services 
and expenses and in resolving this issue favorably, the committee stated: 
 
A necessary corollary to the use of credit cards is the charging of interest on 
delinquent accounts. It is the Committee's opinion that it is proper to use a credit card 
system which involved the charging of interest on delinquent accounts. It is also the 
Committee's opinion that a lawyer can charge his client interest providing the client is 
advised that the lawyer intends to charge interest and agrees to the payment of interest 
on accounts that are delinquent for more than a stated period of time. (Emphasis 
supplied.)  
 
Rule 1.5(a) of the Mississippi Rules of Professional Conduct (MRPC), provides that a 
lawyer’s fees shall be reasonable.  It goes on to list the factors to be considered in 
determining the reasonableness of a fee.  Rule 1.5(b), MRPC, further provides that the 
basis or rate of the fee shall be communicated to the client, preferably in writing, 
before or within a reasonable time after commencing the representation. 
 
Application of this Rule will not only assure a clear agreement regarding the fee itself 
but any interest that may be charged and it will accomplish the prerequisites for the 
charging of interest as set forth in formal opinion 338, supra. 



 
Informal decision C-741 of the Committee on Ethics and Professional Responsibility 
of the American Bar Association, rendered March 31, 1964, found improper the 
practice of placing on the lawyer's billhead form in small print a legend reciting 
interest to be charged on delinquent accounts. It is this Committee's opinion that this 
decision has been overruled by the Code of Professional Responsibility and by Formal 
Opinion 338 of the Committee on Ethics and Professional Responsibility of the 
American Bar Association. Notwithstanding, the Committee believes that the 
observations set forth in the informal opinion merit respect and offer guidance when 
considering interest charges on delinquent accounts. This informal opinion observes 
that the professional relationship between an attorney and a client is highly personal 
when compared to business transactions which are impersonal and commercial in 
character. It notes that the accrual of interest on fees should not be used as a 
bargaining weapon in reaching agreement as to the amounts of the fees, nor should 
the proposed accrual of interest be used as an inducement to obtain prompt payment. 
 
The Committee is of the opinion that a lawyer can charge his client interest, providing 
the client is advised that such charge will be made and agrees to the payment of 
interest on the account after it reaches a delinquent status for more than a stated 
period of time. The arbitrary imposition of interest charges on all outstanding 
uncollected accounts without the client's prior knowledge and consent would be 
improper 


