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FIRM NAME - LETTERHEAD - An attorney who is also a licensed medical 
doctor may ethically use the abbreviated forms of medical doctor and juris doctor 
together after his name as well as his medical specialty on stationery and business 
cards and in legal journals and in announcements of availability as a 
consultant/associate to other lawyers.  
 
The Ethics Committee of The Mississippi Bar has been asked to render its opinion on 
the following situation: 
 

An attorney is also a practicing physician specializing in 
anatomic and clinical pathology and occasionally practicing 
forensic pathology. The attorney-doctor intends to develop 
a consultation-referral type of law practice, in addition to 
continuing his medical practice. The attorney-doctor 
intends to limit his law practice to personal injury and 
medical malpractice cases. This type of practice would 
involve assisting attorneys in evaluating cases for merit, 
taking depositions and in trying cases: e.g., cross and direct 
examination of physicians and medical personnel. The 
attorney-doctor maintains separate offices for his medical 
practice and for his legal practice. 

 
The requesting attorney asks if he may ethically use the 
abbreviated forms of medical doctor (M.D.) and juris 
doctor (J.D.) together after his name as well as his medical 
specialty on stationery and business cards: 
e.g.,____________ M.D., J.D. Fellow of the College of 
American Pathology (F.C.A.P.) in legal journals and 
announcements of availability as a consultant/associate to 
other lawyers. The requesting attorney advises that the 
purpose of the dual designation (M.D.-J.D.) on business 
cards and stationery is to inform attorneys of his education 
and training and not indicating any special competence in a 
particular area of law. 

 



The Committee concludes that the attorney may ethically include the abbreviated 
forms of M.D. and J.D. after his name as well as his medical specialty on his 
stationery and business cards and in legal journals and announcements of his 
availability as a consultant/associate to other lawyers. Rule 7.1 of the Mississippi Rules 
of Professional Conduct prohibits a lawyer from making a "false, deceptive or 
misleading communication" about the lawyer or his services. Rule 7.2(a) permits a 
lawyer to advertise his services through a public communication subject to the 
requirement of Rule 7.1. Rule 7.7(a) prohibits a lawyer from using a firm name, 
letterhead or other professional designation that violates Rule 7.1. Assuming that the 
requesting attorney's medical licensure and specialty are accurate, the use of these 
designations on letterhead and cards or in announcements to other lawyers 
concerning his availability for consultation would not be false, deceptive, or 
misleading. See Ibanez v. Fla. Dept. of Bus. and Prof. Regulation, 512 U.S. 136 (1994). 
 
The requesting attorney does not specify particular fields of practice of law to be 
communicated. Therefore, this opinion does not address that question other than to 
note that such advertising is governed specifically by Rule 7.2(f) and Rule 7.4. Further, 
this opinion does not address the content of advertisements or solicitation directed at 
laymen. 
 
 


