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FIRM NAME – LETTERHEAD - An attorney should not represent on firm 
letterhead or by other means of advertisement that he is licensed to practice law in 
Mississippi when in fact said attorney is an inactive member of The Mississippi Bar 
and as such is prohibited by statute from practicing law in Mississippi until he 
complies with the requirements for active status. 
 
The Ethics Committee of The Mississippi Bar has been asked to render an opinion on 
the following facts: 
 

Attorney A practices patent and trademark law in a state 
other than the State of Mississippi. Attorney A has 
previously been an active member of the Mississippi Bar 
but is presently on inactive status by his own request. 
Attorney A would like to know whether or not he can hold 
himself out as being licensed and admitted to practice in 
Mississippi State Courts and in the United States District 
Court for the Northern District of Mississippi on the firm 
letterhead, in a legal directory such as the Martindale-
Hubbel and in other advertising such as in the Yellow 
Pages in Mississippi. Attorney A also asks whether or not 
the fact that his firm's practice is limited to patent and 
trademark law has any effect on his ability to perform the 
above advertising. 

 
We are asked today to examine the ethical responsibilities of an attorney who is an 
inactive member of the Mississippi Bar relative to communication to the public of 
that attorney's legal services and qualifications. In examining this issue, we must first 
turn to the bench mark rule found in the Mississippi Rules of Professional Conduct 
concerning information about legal services. Rule 7.1 titled "Communications 
concerning a lawyer's service" states in applicable part: 
 
A lawyer shall not make a false, deceptive or misleading communication about the 
lawyer or the lawyer's services. A communication is false, deceptive or misleading if it: 
(a) contains a material misrepresentation of fact or law, or omits a fact necessary to 
make the statement considered as a whole not materially misleading; (b) is likely to 
create an unjustified expectation about results the lawyer can achieve, or states or 



implies that the lawyer can achieve results by means that violate the rules of 
professional conduct or other law; . 
 
Thus, the ethical question we are faced with is whether or not being an inactive 
member of the Mississippi Bar while at the same time holding one's self out as 
"licensed and admitted to practice in Mississippi" falls into conduct proscribed in sub 
parts (a) and (b) of Rule 7.1. To answer that question, we must look at the statutory 
guidelines regarding inactive membership of the Mississippi Bar. Miss. Code Ann. 73-
3-120 (Supp. 1987) defines the different categories of membership of the Mississippi 
State Bar as follows: 
 

Members of the (Mississippi State Bar) shall be divided into 
active and inactive membership classes which shall be 
defined as follows: 
 
a. "active member" means any person admitted to practice 
law in this state and who is engaged in the practice of law 
in this state. Except as otherwise provided in 73-3-125, all 
active members shall be entitled to vote and hold office in 
the association. 
 
b. "inactive member" means any member, in good 
standing, who is not engaged in the practice of law in this 
state. A person may, upon written request, be enrolled as 
an inactive member. Inactive member shall not be entitled 
to vote and hold office in the association. 
 
As used in this section, the "practice of law" shall include 
any person holding himself out as a practicing attorney or 
occupying any position which he may be called upon to 
give legal advice or counsel or to examine the law or to 
pass upon the legal effect of any act, document or law. 

 
The language sought to be used by the requesting attorney is that the attorney is 
"licensed and admitted to practice in the State of Mississippi." While it appears 
technically correct that the attorney was admitted to the Mississippi Bar, that attorney 
voluntarily requested inactive status of the Bar. By statute, the attorney is therefore ". . 
. not engaged in the practice of law in this state." The same statute further tells us that 
". . . the practice of law shall include any person holding himself as a practicing 
attorney . . ." Since a layman could reasonably believe that being "licensed and 
admitted to practice in Mississippi" means that the attorney is presently able to 



counsel on matters involving Mississippi law, when in fact said attorney is prohibited 
from such action, then the communication would be a material misrepresentation of 
fact and/or likely to create an unjustified expectation about results the lawyer can 
achieve, also prohibited by Rule 7.1. We therefore hold in today's opinion that the 
conduct set forth in the Statement of Facts is in violation of the Mississippi Rules of 
Professional Conduct and therefore unethical. 
 
Since we have today determined that the requesting attorney's conduct in advertising 
that he is licensed and admitted to practice in the State of Mississippi when in fact he 
is an inactive member of the Bar is materially misleading, we have no need to render 
an opinion on the second portion of the request. We note in passing, however, that 
the Mississippi Rules of Professional Conduct 7.6(b)(1) do sanction an attorney's 
communication to the public that he or she is a "patent attorney" or words to that 
effect. The fact that a Mississippi attorney may represent to the public that he or she 
is a "patent attorney" has no effect on our ruling that the requesting attorney's 
proposed conduct is materially misleading and therefore prohibited. 
 


