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FIRM NAME - LETTERHEAD - Partnership with out-of-state lawyer is 
authorized under certain conditions. 
 
The Ethics Committee of The Mississippi Bar has been asked to render an opinion on 
the following facts or situation: 
 

Lawyer X is authorized to practice law in the States of 
Mississippi and Louisiana. He desires to become associated 
with Lawyer Y who practices solely in the State of 
Louisiana. They desire that their letterhead reflect such an 
association, clearly showing that Lawyer X is licensed to 
practice in the State of Louisiana and Mississippi, and 
Lawyer Y is licensed to practice only in Louisiana. Lawyer 
X wishes to know if it is proper to do this so long as the 
letterhead clearly reflects who is licensed to practice where. 

 
The Committee is of the opinion that Lawyers X and Y may properly engage in this 
relationship provided certain guidelines are met. Attention is directed to Rule 7.7(c) of 
the Mississippi Rules of Professional Conduct (MRPC) which states: 
 

A law firm with offices in more than one jurisdiction may 
use the same name in each jurisdiction, but identification of 
the lawyers in an office of the firm shall indicate the 
jurisdictional limitations on those not licensed to practice in 
the jurisdiction where the office is located. 

 
Formal Opinion No. 316, American Bar Association, states specifically:  
 

Of course, only the individuals permitted by the laws of 
their respective states to practice law there would be 
permitted to do the acts defined by the state as the practice 
of law in that state, but there are no ethical barriers to 
carrying on the practice by such a firm in each state so long 
as the particular person admitted in that state is the person 
who, on behalf of the firm, vouches for the work of all the 



others and with the client in the courts, did the legal acts 
defined by that state as the practice of law.  

 
Formal Opinion No. 115, American Bar Association, has emphasized that the public 
must be apprised of the exact nature of affiliation, and each lawyer involved must 
carefully avoid any deception or misrepresentation. Lawyers X and Y are cautioned to 
disclose the exact nature of their association. 
 
As a cautionary matter, Lawyer X and Y's attention is directed to Rule 7.7(e), MRPC, 
which provides that “[l]awyers may state or imply that they practice in a partnership of 
other organization only when that is the fact . . . .” In this instance, if the proposed 
association is not structured as a partnership or other association permitted under the 
disciplinary rules, but is only on a case by case association, the committee is of the 
opinion that the use of a letterhead which conveyed the existence of a regular 
partnership association would violate the dictates of Rule 7.7(e), MRPC. 
 


