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UNAUTHORIZED PRACTICE OF LAW: Use of non-lawyer as interpreter 
through whom lawyer provides legal advice to Spanish-speaking clients does not 
violate ethical rules, but lawyer must supervise interpreter to assure that interpreter 
does not give legal advice. 
 
FEES: Use of "1-900" telephone charges to potential clients does not, in and of itself, 
violate Rules of Professional Conduct  
 
ADVERTISING: Attorneys using "1-900" arrangement for initial consultation must 
clearly delineate charged to caller in any advertisement.   
 
The Ethics Committee of the Mississippi Bar has been requested to render an opinion 
on the following factual situation: 
 

Attorney to hire full time Spanish interpreter to answer 
phone requests for legal opinions and related advice, advice 
to be given over a 1-900 telephone number. Questions to 
be relayed to attorney by Spanish interpreter with possible 
call-back request. 

 
The following specific issues were raised: 
 

Is it o.k. to use the 1-900 number, billing performed by the 
phone company? Must fee schedule be listed in solicitation 
add? May attorney list general areas of practice, i.e. 
Bankruptcy, domestic, etc.? Is it necessary to keep records 
of caller to avoid conflict of interest? Is it o.k. to give legal 
advice through an interpreter? 

 
Given the Requesting Attorney's abbreviated statement of the factual situation we are 
to address, we state first our assumptions upon which the remainder of this opinion 
rests: 
 
The Requesting Attorney intends to offer legal services to the Spanish-speaking 
community, but will communicate with his Spanish-speaking clients and potential 
clients only through an interpreter whom the attorney will hire for that purpose. The 
initial contact and follow-up contact from the potential client will be by means of a " 



1-900" telephone number. The interpreter, whom we assume to be a non-lawyer, will 
not give legal advice or render legal services, but will relay questions or issues raised 
by a potential client/client to the Attorney for purposes of the Attorney's giving legal 
advice or rendering legal services. 
 
With that background, we address the Requesting Attorney's specific questions: 
 
A lawyer who cannot communicate with a client in a mutually understood language 
must secure the services of an interpreter so that a free flowing dialogue can be 
maintained between the lawyer and the client. See Association of the Bar of the City of 
New York Op. 1995-12 (July 6, 1995). Accordingly, use of the interpreter's services is 
not only acceptable, but also mandated if the Requesting Attorney is to represent 
Spanish-Speaking clients. 
 
Rule 7.1 of the Mississippi Rules of Professional Conduct provides the guiding 
principles for communications to the public concerning the arrangement proposed by 
the Requesting Attorney; The lawyer shall not make or permit to be made a false, 
misleading, deceptive or unfair communication about the lawyer or the lawyer's 
services. 
 
While Rule 7.2(e)(3) presumes that communications concerning foreign language 
ability do not violate the provisions of Rule 7.1, we believe that certain precautions are 
in order when the lawyer relies upon a staff member with those abilities: 
 
1. A lawyer with a limited ability to speak a foreign language who employs an 
individual(s) fluent in that foreign language and in English may advertise that the 
foreign language is spoken in the lawyer's office; however, the lawyer should make it 
clear that other employees will interpret for the lawyer. See Maryland State Bar 
Association Op. 95-41 (November 16, 1995); 
 
2. The lawyer must supervise those employees providing interpretation services 
closely to insure that the interpreters are not giving legal advice on their own. See 
Philadelphia Bar Association Op. 92-21 {December 1992); see also, Rule 5.5(b), 
MRPC (a lawyer may not assist a person who is not a member of the Bar in the 
performance of an activity that constitutes the unauthorized practice of law). 
 
The Requesting Attorney's proposed use of a "1-900" telephone number creates 
ethical issues not present when attorneys use more traditional means of 
communicating with potential clients and clients. Nonetheless, we cannot say that the 
use of a "1-900" telephone arrangement, in and of itself, violates the Mississippi Rules 
of Professional Conduct. We have long since held that the use of credit cards for 



payment of legal services and expenses, where a bank or other institution charges the 
lawyer a designated percentage of the lawyers charges as its fee for collecting the 
account, is permissible. In Ethics Opinion 135 (September 11, 1987) we so held, 
citing ABA Formal Opinion 338 (November 16, 1974). A number of jurisdictions, 
following the logic we applied in FIO 135, have held that the use of "1-900" 
telephone arrangements do not per se violate ethical rules. See, e.g., Alabama State 
Bar Op. 91-24 {May 2, 1991) (lawyer may establish "900" number to provide 
information at a reasonable charge to non-client creditors who call lawyer's office 
concerning bankruptcy matters); Kansas Bar Association Op. 92-6 (August 19, 1992) 
(lawyer may provide legal services by use of a "900" number, but must take care to see 
that all aspects of this practice comport with the ethical rules). 
 
We agree with the Philadelphia Bar Association's conclusion in its Opinion 9115 (June 
1991) that a lawyer who establishes a " 1-900" number to answer questions must 
institute certain safeguards: 
 

1. All communications must be kept confidential; 
 
2. A conflicts of interest check system must be in place; 
 
3. Any lawyer staffing the services must avoid conflicts of 
interest and be competent to answer legal questions posed; 
and 
 
4. Advertising regarding this service must clearly set forth 
the charges for the service. 

 
Using a "1-900" telephone arrangement for an initial consultation, as proposed by the 
Requesting Attorney here, raises additional questions: What if the attorney is not 
competent to render the legal advice or services sought? What if the attorney has a 
conflict which precludes rendering the advice or services sought? Different 
jurisdictions take different views on these questions. 
 
The New York State Bar Association in its Opinion 664 (June 3, 1994) held that a 
lawyer may give legal advice to a caller on a ''1-900" number as long as the lawyer 
informs the caller: 
 

1. That some legal issues may not be suitable for this type 
of consultation; 
 



2. Whether the lawyer's advice will be general or specifically 
tailored to the caller's situation; 
 
3. What arrangements will be made at the caller's inquiry 
requires further legal work; and 
 
4. What limits are to be placed on the representation. 

 
On the other hand, the Pennsylvania Bar Association in its Opinion 90-156 (February 
12, 1991) held that a lawyer may render legal advice to clients through a "1-900" 
arrangement provided that the lawyer agrees to screen calls initially without charge to 
determine whether the lawyer has the requisite legal expertise to handle the client's 
matter. The rationale for that requirement is that some potential clients will incur an 
unreasonable charge for waiting on the line or consulting with a lawyer not competent 
to deal with their needs unless the lawyer pays for the initial screening and has the 
clients whom he is able to serve call back. Both the New York and Pennsylvania 
opinions raise valid concerns. They propose different means to address those 
concerns, and we cannot say that one approach is more acceptable than the other. We 
adopt the underlying logic of each, though: Unless a potential client knows in advance 
that he may be charged for an "initial consultation" which may result in the potential 
client's not receiving legal advice or services from the lawyer because the lawyer is not 
competent to provide them, because the lawyer has a conflict that precludes providing 
them, or for whatever other reason, the arrangement is unacceptable. The Requesting 
Attorney here does not give us details of the manner in which he plans to use the "1-
900" arrangement, but it appears that he intends that it be used for both initial 
consultation and follow up. Accordingly, any advertisement or other communication 
from the Requesting Attorney must contain, in an easily understandable format, the 
charges the caller will be billed for use of the "1-900" arrangement and must inform 
the potential caller that those charges may not result in any legal advice or services 
being rendered. 
 
If it is not already clear from the foregoing, we state it now - use of a "1-900" 
arrangement like that proposed here does not in any way obviate the lawyer's ethical 
obligations. Included among those is the obligation to recognize and address potential 
conflicts of interest. Accordingly, we answer in the affirmative the Requesting 
Attorney's inquiry whether it is necessary to keep records of callers to avoid conflicts 
of interest. 
 
By saying all that we have, we do not adopt or approve any specific arrangement for 
the use of "1-900" telephone numbers in relation to the provision of legal services or 
advice. Rather, we provide the foregoing only as general guidelines to the Requesting 



Attorney. The use of such arrangements is fraught with ethical issues, some of which 
we may not have addressed here. The Requesting Attorney and any others who 
choose to go down this path should do so only after having assured themselves that 
they can pick their way through the inherent ethical briar patch. 
 
The facts and statement of issues appear here exactly as stated in the attorney’s 
Request to the Ethics Committee. 
 
The facts and statement of issues appear here exactly as stated in the attorney’s 
request to the Ethics Committee. 
 
So long as any communication to the public complies with Rule 7.1, MRPC, the 
attorney may list general areas of practice. Rule 7.4, MRPC, governs lawyers and law 
firms that advertise their availability to provide legal services and states in some detail 
the obligations of the lawyer or law firm in those circumstances. If the Requesting 
Attorney chooses to include in advertisements areas of practice, the attorney must 
comply with each of the obligations set forth in Rule 7.4. 
 
Rule 1.5 (b), MRPC, provides that when a lawyer has not regularly represented the 
client, the basis or rate of the fee shall be communicated to the client, preferably in 
writing, before or within a reasonable time after commencing the representation. Rule 
1.5 (a) provides that the lawyer’s fee shall be reasonable. Any lawyer using a "1-900" 
arrangement must insure that it complies with these requirements 


