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LAWYER AS WITNESS - A lawyer representing a client in pending litigation may 
continue the representation after he learns or it is obvious that he or a lawyer in his 
firm may be called as a witness on behalf of the adverse party unless it is apparent that 
the testimony is or may be prejudicial to the client. 
 
The Ethics Committee of The Mississippi Bar has been asked to render its opinion on 
the following situation: 
 

Lawyer A represents a divorced woman and has filed on 
her behalf a Petition for Citation for Contempt and 
Modification of Former Decree in the court of appropriate 
jurisdiction. The client's ex-husband and natural father of 
their two children, of whom Lawyer A's client has custody, 
filed a cross-petition for custody. On the day set for trial 
of the petition and cross-petition, Lawyer A was 
subpoenaed as a witness for the ex-husband. The lawyer 
for the ex-husband explained to the trial judge that the ex-
husband believed that Lawyer A was having an affair with 
his client. Lawyer A denies this allegation. Lawyer A and 
his client are close personal friends but are not having an 
illicit affair. At an in chambers conference, the judge 
requested that Lawyer A consider withdrawing from the 
case in view of his personal relationship with his client. 
However, the judge did not order Lawyer A to withdraw 
and continued the hearing. Lawyer A's client desires to 
retain Lawyer A as her attorney. 

 
Based on these facts, Lawyer A requests an ethics opinion addressing two questions. 
(1) May Lawyer A ethically continue representation of his client? (2) Did the opposing 
attorney breach any ethical duty in issuing or aiding in the issuance of a subpoena for 
Lawyer A? 
 
Because he is already employed in pending litigation and it is the opponent who may 
call him as a witness, Lawyer A's ethical dilemma is governed by Rule 3.7(a) of 
Mississippi Rules of Professional Conduct (MRPC) which states in full: 
 



A lawyer shall not act as advocate at a trial in which the 
lawyer is likely to be a necessary witness except where:  
 
(1) the testimony relates to an uncontested issue;  
 
(2) the testimony relates to the nature and value of legal 
services rendered in the case; or  
 
(3) disqualification of the lawyer would work substantial 
hardship on the client. 

 
On these facts, Lawyer A may continue the representation until it is apparent that his 
testimony is or may be prejudicial to his client. The Committee is not empowered to 
investigate whether this proposed testimony would be prejudicial to the client. The 
Committee must accept as true Lawyer A's statement that the allegation that he has 
had or is having an affair with his client is untrue. Taking that statement as true, the 
Committee does not believe it is apparent that Lawyer A's testimony is or prejudicial 
to his client. Accordingly, the Committee is of the opinion that Lawyer A may 
continue the representation until it does become apparent that his testimony is or may 
be prejudicial to his client. See generally ABA Formal Opinion No. 339 (Jan. 31, 
1975); State Bar of Wisconsin Opinion No. E-82-3 (Aug. 1982) (in action by city 
against former city employee where adverse attorney calls city attorney to testify, city 
attorney may continue representation of city unless it becomes apparent that his 
testimony will be prejudicial to the city). The Committee notes that if Lawyer A has 
any doubts about whether his testimony is or may be prejudicial to his client, such 
doubts should be resolved in favor of the lawyer testifying and against his becoming 
or continuing as an advocate. 
 
The Committee may not render an opinion as to the second question concerning the 
ethical propriety of the conduct of the lawyer representing the adverse party. The by-
laws of the Mississippi State Bar provide that the Committee may render an opinion 
on the past conduct of a lawyer only at the request of the Committee on Professional 
Responsibility. Since this request is not from the Committee on Professional 
Responsibility, this Committee may not render an opinion on the second question. 


