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CONFLICT OF INTEREST – There is no conflict of interest per se for a lawyer 
to accept employment to represent a former adverse party if the anticipated 
representation is not prejudicial to a former client of the prospective client.   
 
The Ethics Committee of the Mississippi Bar has been asked to render its opinion on 
the following situation: 
 

In the past the lawyer represented Mr. A against Ms. B and 
obtained a judgment against Ms. B in a collection suit. 
Subsequently, the lawyer has been requested to represent 
Ms. B in a totally unrelated action against Company C. The 
lawyer advised Ms. B of the fact that he had represented 
Mr. A against her in the aforementioned suit on the 
Promissory Note, however Ms. B consented to the lawyer 
representing her. Additionally, the lawyer advised Mr. A of 
the fact that he had been approached by Ms. B to represent 
her in an unrelated matter and Mr. A consented to the 
representation by the lawyer of Ms. B in the unrelated 
cause of action. 

 
The ethical question presented is can the lawyer represent Ms. B in an action against 
Company C notwithstanding the written consent of Mr. A and Ms. B. 
 
Rule 1.9, of the Mississippi Rules of Professional Conduct (MRPC), 
provides that: 

 
A lawyer who has formerly represented a client in a matter 
shall not thereafter: 
 
(a)  represent another in the same or a substantially related 
matter in which that person’s interest are materially adverse 
to the interests of the former client unless the former client 
consents after consultation; or 
 
(b) use information relating to the representation to the 
disadvantage of the former client except as Rule 1.6 would 



permit with respect to a client of when the information has 
become generally known. 

 
Opinion 90 of The Mississippi Bar states quite clearly that a lawyer need not disqualify 
himself in a matter concerning a former client unless the terminated employment has 
some substantial relationship to the new matter or unless he received privileged 
information that might be used in the new matter against the former client. 
 
It must be stressed that the factual situation presented by the lawyer clearly reflects 
that his representation of the former adverse party would be in a matter totally 
unrelated to his representation of a former client. Further, the lawyer has obtained the 
informed consent of the former client and the prospective client concerning the 
anticipated representation. 
 
Therefore, in view of all of the above, the lawyer is required to determine if he can 
adequately and competently represent the prospective client in view of the fact that 
this individual had previously been an adverse party in a matter in which the lawyer 
was involved. 
 
If the lawyer and the prospective client determine that the lawyer will exercise his 
professional judgment within the bounds of the law, solely for the benefit of the 
prospective client and will be free of compromising influences and any possible prior 
prejudices against the prospective client, then this Committee determines that the 
lawyer will not be in conflict with Rule 1.9, MRPC. 
 
 


