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CONFLICT OF INTEREST- It is permissible for an attorney who has represented 
a person in a divorce granted on the grounds of Irreconcilable Differences to 
represent that same person in subsequent proceedings against former spouse of the 
client. 
 
The Ethics Committee of The Mississippi Bar has been asked to render an opinion on 
the following situation.  
 

Attorney X represented Mr. AB in his divorce action 
against Mrs. AB. Mrs. AB. was not represented by an 
attorney in the case. The case was settled and the divorce 
was granted on the grounds of Irreconcilable Differences. 
In the property settlement agreement or the pleadings it 
was clearly specified that Attorney X represented only Mr. 
AB and not Mrs. AB, that the attorney did not undertake to 
advise Mrs. AB of her rights or any aspect of the case, and 
that Mrs. AB had the right to obtain an attorney to 
represent her or to review the pleadings or proposed 
judgment. Several years later, Mr. AB consults Attorney X 
again and seeks his service in order to take Mrs. AB back to 
court to seek a modification of the original divorce or to 
cite her for contempt of court concerning the original 
judgment. Can Attorney X ethically accept such 
employment? 

 
Such representation is permissible. Ethics Opinion No. 80 rendered on March 25, 
1983, and the supplement to Opinion No. 80, rendered on March 25, 1983, make it 
clear that one attorney make it clear that one attorney cannot represent both parties to 
a divorce on the grounds of Irreconcilable Differences. That prohibition in no way 
interferes with the lawyer simply representing that same client in a subsequent 
proceeding against the same opponent. The result is the same whether the opponent 
(the other spouse) had counsel in the first proceeding or not. This view assumes that 
the lawyer followed the ethical guidelines as determined in Ethics Opinion No. 80 and 
the supplement thereto and that the lawyer revealed to both parties the fact he 
represented only one party in the divorce. 
 



It should be noted that the Rules of Professional Conduct, under the view of the 
Ethics Committee, continue the prohibition of one lawyer representing both parties 
to a divorce on the grounds of Irreconcilable Differences. Rule 1.7(b) contains the 
following language: 
 

A lawyer shall not represent a client if the representation of 
that client may be materially limited by the lawyer's 
responsibilities to another client or to a third person, or by 
the lawyer's own interests, unless the lawyer reasonably 
believes: 
 
(1) the representation will not be adversely affected; and 
 
(2) the client has given knowing and informed consent after 
consultation. The consultation shall include explanation of 
the implications of the representation and the advantages 
and risks involved. 

 
The common sense approach of Opinion No. 80 eliminates the lawyer's potential for 
ethical violations in this area. The Ethics Committee is of the opinion that a lawyer's 
loyalty and responsibility to his client would otherwise be compromised. There is no 
ethical way for an attorney to undertake such dual representation without adversely 
affecting one or both of the parties. 
 
A conflict does not exist by merely representing the same client against the same 
opposition in subsequent legal matters 


