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ATTORNEY ADVERTISING – FEES - Mississippi Rules of Professional 
Conduct 7.1, 7.2 and 5.4 prohibit a lawyer or law firm from advertising that a client’s 
legal fees will be shared with a charitable organization. 
  
The Ethics Committee of The Mississippi Bar has been asked to render an opinion of 
the following hypothetical situation.  

 
Whether the Mississippi Rules of Professional Conduct 
permit an attorney to advertise that if a person who has 
been injured in a car wreck employs the firm as his/her 
attorney, part of the legal fees for any recovery will be 
donated to children’s charities. 

 
Mississippi Rule of Professional Conduct 7.1 provides, in pertinent part: 

 
A lawyer shall not make or permit to be made a false, 
misleading, deceptive or unfair communication about the 
lawyer or lawyer’s services. A communication violates this 
rule if it: …. 

(b) Creates an unjustified, false or misleading 
expectation about results the lawyer can achieve, ….  
 
or …. 
 
(d) Compares the lawyer’s services with other 
lawyers’ services unless the comparison can be 
factually justified. 

 
Mississippi Rule of Professional Conduct 7.2 provides, in pertinent part: 

  
(i) The lawyer shall not give anything of value to a person 
for recommending the lawyer’s services, except that a 
lawyer may pay the reasonable cost of advertising or a 
written or recorded communication permitted by these 
Rules and may pay the usual charges of a lawyer referral 
service or to other legal service organization. 



 
Mississippi Rule of Professional Conduct 5.4 provides, in pertinent part:  (a) A lawyer 
or law firm shall not share legal fees with a non-lawyer …  
  
The advertising rules contained in the Mississippi Rules of Professional Conduct seek 
to balance the needs of the public, the lawyer, and our system of justice. See Comment 
to Miss. R. Prof. Conduct 7.2. Rule 7.2(a) explicitly acknowledges that “[a]n 
advertisement is an active quest for clients.” In pursuing new clients through 
advertising, lawyers may not communicate information that is false, misleading, 
deceptive or unfair. Rule 7.1. Even the communication of truthful information can be 
misleading or unfair if it induces the recipient of the information to reach a 
conclusion about the lawyer or law firm that lacks a factual basis. Comment 2 to the 
ABA Model Rule of Professional Conduct notes that “[a] truthful statement is also 
misleading if there is a substantial likelihood that it will lead a reasonable person to 
formulate a specific conclusion about the lawyer or the lawyer’s services for which 
there is no reasonable factual foundation.” Model Rule 7.1, cmt [2]. 
 
It is the opinion of the Committee that the advertisement in the hypothetical fails to 
assist the public in making an informed decision about the selection of the attorney. 
Rather, the implication of the advertisement is that the lawyer or law firm is more 
charitable than other lawyers or law firms and, thus, better or more honest. It is a type 
of “comparison ad” which includes information that “cannot be factually 
substantiated,” similar to a communication that a lawyer or law firm “is ‘the best,’ ‘one 
of the best,’ or ‘one of the most experienced’ in a particular field of law.” Comment to 
Rule 1.7(d). See also Philadelphia Bar Opinion 95-12 (April 1995) (stating there was 
“no objective way to verify” law firm’s implied claim that it was “more friendly and 
more caring” – and thus, better – than other law firms).  
  
The hypothetical also implicates Rules 5.4(a) and 7.2(i). The purpose of these 
provisions is to maintain lawyers’ independence from outside influences that could 
affect a client’s representation. A promise to share legal fees with a charitable 
organization runs afoul of Rule 5.4(a), which prohibits lawyers from sharing legal fees 
with non-lawyers. The Comment to Rule 7.2(i) states that a lawyer “is not permitted 
to pay or provide other tangible benefits to another person [or organization] for 
procuring professional work.” It is reasonable to assume that if particular 
organizations receive the tangible benefit of the lawyer’s promise to share legal fees, 
those organizations would refer potential clients exclusively to that lawyer. 
  
This opinion in no way affects the ability of a lawyer or law firm to make donations to 
charitable organizations or to make the public aware of their civic activities outside 
the context of an advertisement of services.  


