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FIRM NAMES - The continued use of a deceased lawyer's name by surviving 
lawyers with whom he practiced is proper if one or more of the surviving lawyers 
were partners of the deceased, the new firm is a continuation of the firm in which the 
deceased practiced, and the use of his name is not unlawful or misleading. Under such 
circumstances, the deceased partner's name may continue to be used by all successive 
partners in the firm.  
 
The Board of Commissioners of the Mississippi State Bar has been asked to render an 
opinion on the following facts: 
 

Prior to the death of AB, he and several other lawyers 
practiced together under the firm name of "AB & 
Associates." The request for an ethics opinion does not 
state whether the other lawyers in the firm were partners or 
employees of AB. After AB's death, a partnership was 
formed by several of the surviving lawyers in the firm, and 
continued to operate under the name of "AB & 
Associates." 

 
Two questions are presented: 
 
(1) May the firm ethically continue to use the name of "AB & Associates"? 
 
(2) May the firm ethically use a name comprised of the surname of AB and the 
partners in the new firm (e.g., "B. C, D & E)? 
 
For the reasons stated below, the Board answers both questions in the negative. Rule 
7.1 of the Mississippi Rules of Professional Conduct directs a lawyer not to make a 
"false, deceptive or misleading communication about the lawyer or the lawyer's 
services." Rule 7.5(a) states in full: 
 
(a) A lawyer shall not use a firm name, letterhead or other professional designation 
that violates Rule 7.1. A lawyer in private practice shall not practice under a trade 
name or a name that is misleading as to the identity of the lawyer or lawyers practicing 
under such name. 
 
  



In pertinent part, the comment to Rule 7.5 states: 
 

If otherwise lawful, a firm may use as, or continue to 
include in its name the name or names of one or more 
deceased or retired members of the firm or of a 
predecessor firm in a continuing line of succession. 
However, the name of a living lawyer who does not have a 
continuing professional relationship with the lawyer or law 
firm shall not be included in a list of lawyers on the firm 
letterhead unless designated "of counsel". 
 

See also former DR 2-102 [A] and Ethical Consideration 2-11 of the Mississippi Code 
of Professional Responsibility.  
 
It is not uncommon for law firms to continue to use a partner's name after the 
partner's death. Such use, if otherwise lawful, is approved by Rule 7.5 and the 
accompanying comment as a limited exception to the requirement that a firm name 
consist of one or more lawyers in the firm. It is a practice that has prevailed and been 
approved for many years. See ABA Opinion 6 (1925) and Opinion 208 (1940). That 
practice has depended on the existence of an actual partnership between the deceased 
member and one or more of the remaining members of the firm, and the new firm 
must in fact be a continuation of the firm in which the deceased partner was a 
member. Under such circumstances, the deceased partner's name may continue to be 
used by all successive partners in the firm. ABA Opinion 318 (1967). In the absence 
of a prior partnership, however, use of a deceased lawyer's name by those merely 
employed by or associated with him is improper. 
 
After observing that the term "associate" is not defined by the Ethical Considerations 
and Disciplinary Rules of the Code of Professional Responsibility, ABA Opinion 330 
(1972) states: 
 
It has been said, "The word 'associate' has a variety of meanings. Principally through 
custom the word when used on letterheads of law firms has come to be regarded as 
describing those who are lawyer employees of the firm. Because the word has 
acquired this special significance in connection with the practice of law the use of the 
word to describe relationships other than that of employer-employee is likely to be 
misleading." In re Sussman, 241 Ore. 246, 405 P.2d 355 (1965). ABA Opinion 310 
(1963) adds that "associates" may be used "to describe a situation in which the firm or 
the individual [lawyer] has other lawyers working for them or him who are not 
partners and who do not generally share in the responsibility and liability for the acts 
of the firm." 



 
Addressing the propriety of a law list containing the name of "C. F. M. & Associates", 
ABA Opinion 219 (1941) states: 
 

The use of the word "associates" in conjunction with the 
name of an individual negatives the existence of a 
partnership. It implies no more than that the individual 
practitioner employs law clerks. The associates would 
obviously have no right to continue to use the name of "C. 
F. M." after his death. 

 
See also ABA Opinion 310 (1972).  
 
Therefore, it is the opinion of the Board that, if none of the members of the new firm 
was a partner of AB at the time of his death, the use of AB's name by the new firm, in 
any manner, is professionally improper.  
 
It is also the opinion of the Board that, in any event, use of the name "AB & 
Associates" by the new firm is misleading. Regardless of the nature of the actual 
relationship between AB and the other lawyers prior to his death, the name "AB & 
Associates" certainly did not convey to the public a partnership relationship between 
them if one existed. His death cannot now provide that meaning to the name "AB & 
Associates" for use by the new firm.  
 
Furthermore, as used by the new firm under the circumstances described above, the 
name "AB & Associates" may constitute a trade name. Trade names are prohibited by 
Rule 7.5(a) of the Mississippi Rules of Professional Conduct. As noted in part by 
former Ethical Consideration 2-11: 
 
The name under which a lawyer conducts his practice may be a factor in the selection 
process. The use of a trade name or an assumed name could mislead laymen 
concerning the identity, responsibility, and status of those practicing thereunder.  
 
In summary, it would be improper for the new firm to continue to use the name of 
AB & Associates. It would also be improper to use AB's name in any other firm name 
because, given the use of the firm name which negatives the existence of a 
partnership, none of the surviving and succeeding members were partners of AB at 
the time of his death, the new firm is not a continuation of the firm in which AB was 
a partner, and the use of AB's name would necessarily mislead the public. 
 
 


