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CONFLICT OF INTEREST - MULTIPLE REPRESENTATION - An 
Attorney for a County Board of Supervisors does not violate the Mississippi Rules of 
Professional Conduct by executing a pre-written legal opinion prepared by the 
successful bidder of road equipment giving an opinion as to the validity of this 
transaction, as long as the provisions of Rule 1.7 M. R. P. C. are followed.  
 
The Ethics Committee of the Mississippi State Bar has been requested to render an 
opinion on the following facts, submitted by a member of the Mississippi State Bar: 
 

A County Board of Supervisors have advertised for the 
purchase or lease-purchase of road equipment, and in 
connection therewith, a successful bidder then presents for 
execution by the Board a Lease-Purchase Agreement, 
together with a pre- written Legal Opinion for the Board 
Attorney to sign concerning the validity of the entire 
transaction between the Board of Supervisors as the Lessee 
and the successful bidder and its lender as the Lessor. The 
desire of the Board of Supervisors is that the Attorney 
execute the legal opinion or, in the alternative, draft one 
himself. The request has been made as to the propriety of 
the Attorney's actions. 

 
Once again, this Committee has been requested to dive into the murky waters of just 
who is the client and to whom is the Attorney's loyalty owed. Conflicts of interest 
between clients and the representation of both sides to a transaction presuppose that 
an Attorney-Client relationship exists between the Attorney and two separate clients. 
Nothing in the request for this opinion would indicate that the Attorney represents 
anyone other than the Board of Supervisors. Accordingly, if the Attorney were 
requested by the Board to express his opinion as to the validity of this transaction, the 
Attorney could do so by either reviewing the pre-written Legal Opinion prepared by 
the non-client successful bidder or by drafting such opinion as the Attorney would 
feel appropriate.  
 
  



On the other hand, if the Attorney in question also represented the successful bidder 
in addition to the Board of Supervisors, such Attorney would have to follow the 
provisions of Rule 1.7(b) of the Mississippi Rules of Professional Conduct, which 
reads as follows: 
 

(b) A lawyer shall not represent a client if the 
representation of that client may be materially limited by 
the lawyer's responsibilities to another client or to a third 
person, or by the lawyer's own interests, unless the lawyer 
reasonably believes: 
 
(l) the representation will not be adversely affected: and 
 
(2) the client has given knowing and informed consent 
after consultation. The consultation shall include 
explanation of the implications of representation and the 
of the advantages and risks involved.  

 
The comments to Rule 1.7 give the following guidance: Loyalty to a client-prohibits 
an Attorney undertaking representation directly adverse to the client without the 
client's consent. Possible conflicts do not preclude representation without the 
likelihood of interference with the lawyer's independent professional judgment in 
considering alternatives or foreclosing courses of action that reasonably would be 
pursued for the client. Additionally, consideration should be given to whether the 
client wishes to accommodate the other interests. The comments further state that 
conflicts of interest are often difficult to assess:  
 
Relevant factors in determining whether there is potential for adverse effect include 
the duration and intimacy of the lawyer's relationship with the client or clients 
involved, the functions being performed by the lawyer, the likelihood that actual 
conflict will arise and the likely prejudice to the client from the conflict of it does 
arise. The question is often one of proximity and degree. 
 
Therefore, it is the opinion of this Committee that the Board of Supervisors Attorney 
may give a legal opinion for his client, the Board of Supervisors, as to the validity of 
purchase or lease transactions of road equipment if requested by the Board and the 
successful bidder is not a client of the Board Attorney. If the successful bidder is also 
a client of the Board Attorney, then the Attorney should follow the provisions of Rule 
1.7(b) and make a determination accordingly.  
 


