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CONFLICT OF INTEREST; ORGANIZATION AS A CLIENT:  A lawyer 
who serves as a duly appointed city attorney for a municipality that operates under the 
mayor-council form of government pursuant to M.C.A. Section 21-8-1 et seq. may 
not represent the executive branch of that municipality against the legislative branch 
of that municipality or vice versa.   
 
The Ethics Committee of The Mississippi Bar has been asked to render an opinion of 
the following hypothetical representation arrangement.  The Ethics Committee has 
rephrased the hypothetical for clarity: 
 

Whether a municipal attorney can represent the executive 
branch (mayor) in legal action brought by the legislative 
branch (city council) against the executive branch through 
the legislative branch’s privately obtained counsel?   

 
Rule 1.13 of the Mississippi Rules of Professional Conduct provides: 
  

(a) A lawyer employed or retained by an organization 
represents the organization acting through its duly 
authorized constituents. 
 
(b) If a lawyer for an organization knows that an officer, 
employee or other person associated with the organization 
is engaged in action, intends to act or refuses to act in a 
matter related to the representation that is a violation of a 
legal obligation to the organization, or a violation of law 
which reasonably might be imputed to the organization, 
and is likely to result in substantial injury to the 
organization, the lawyer shall proceed as is reasonably 
necessary in the best interest of the organization.  In 
determining how to proceed, the lawyer shall give due 
consideration to the seriousness of the violation, its 
consequences, the scope and nature of the lawyer’s 
representation, the responsibility in the organization and 
the apparent motivation of the person involved, the 
policies of the organization concerning such matters and 
any other relevant considerations.  Any measures taken 



shall be designed to minimize disruption relating to the 
representation to persons outside the organization.  Such 
measures may include among others:  
 
(1) asking reconsideration of the matter 
 
(2) advising that a separate legal opinion on the matter be 
sought for presentation to appropriate authority in the 
organization; and 
 
(3) referring the matter to higher authority in the 
organization, including, if warranted, by the seriousness of 
the matter, referral to the highest authority that can act in 
behalf of the organization as determined by applicable law. 
 
(c) If, despite the lawyer’s efforts in accordance with 
paragraph (b), the highest authority that can act on behalf 
of the organization insists upon action, or a refusal to act, 
that is clearly a violation of law and is likely to result in 
substantial injury to the organization, the lawyer may resign 
in accordance with Rule 1.16.   
 
(d) In dealing with an organization’s directors, officers, 
employees, members, shareholders or other constituents, a 
lawyer shall explain the identity of the client when it is 
apparent that the organization’s interests are adverse to 
those of the constituents with whom the lawyer is dealing. 
 
(e) A lawyer representing an organization may also 
represent any of its directors, officers, employees, 
members, shareholders or other constituents, subject to the 
provisions of Rule 1.7.  If the organization’s consent to the 
dual representation is required by Rule 1.7, the consent 
shall be given by an appropriate official of the organization 
other than the individual who is to be represented, or by 
the shareholders.  

 
The Committee believes that the pertinent part of Rule 1.13 that applies to this 
hypothetical is 1.13(e) which requires a consideration of Rule 1.7 of the Mississippi 
Rules of Professional Conduct which states: 
 



(a) A lawyer shall not represent a client if the representation 
of that client will be directly adverse to another client, 
unless the lawyer reasonably believes: 
 
(1) the representation will not adversely affect the 
relationship with the other client; and 
 
(2) each client has given knowing and informed consent 
after consultation.  The consultation shall include 
explanation of the implications of the adverse 
representation and the advantages and risks involved. 
 
(b) A lawyer shall not represent a client if the 
representation of that client may be materially limited by 
the lawyer’s responsibilities to another client or to a third 
person, or by the lawyer’s own interests, unless the lawyer 
reasonably believes:  
 
(1) the representation will not be adversely affected: and 
 
(2) the client has given knowing and informed consent after 
consultation.  The consultation shall include explanation of 
the implications of the representation and the advantage 
and risks involved. 

 
The “knowing and informed consent after consultation” mandate of Rule 1.7 would 
necessarily require the attorney representing a municipality to consult with and obtain 
the consent of both the executive and legislative branches before representing one 
against the other.  The Committee is of the opinion that such representation is 
impermissible, in that a duly appointed municipal attorney, under any set of 
circumstances, may not obtain consent to represent in litigation one branch against 
another.  To allow such representation would improperly circumvent the lawyer’s 
ethical obligations to his or her client.  Even if they could be considered to be two 
clients, it would unnecessarily place the lawyer in the position of representing one of 
his clients against another in litigation.  Such representation undoubtedly will involve 
the use of information relating to the representation of one client to the disadvantage 
of that client, which is strictly prohibited by Rule 1.8(b) of the Mississippi Rules of 
Professional Conduct.  
 


