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The Ethics Committee has asked to respond to two questions: 

(1)  Is it ethical for a lawyer to prepare documents for pro se litigants? 

(2)  If the answer to question 1 is yes, is the preparing lawyer required 

to disclose either the name of the preparer or that the document was 

prepared by a lawyer? 

APPLICABLE RULES 

Rules 1.2 and 8.4(c) of Professional Conduct are applicable to this opinion.  The 

relevant portion of these Rules provide: 

Rule 1.2 Scope of Representation 

(c)  A lawyer may limit the objectives or scope of the representation if the 

limitation is reasonable under the circumstances and the client gives 

informed consent. 

Comment 

Services Limited in Objectives or Means.  The objectives or scope of 

services provided by a lawyer may be limited by agreement with the client 

or by the terms under which the lawyer’s services are made available to 

the client.  For example, a retainer may be for a specifically defined 

purpose.  Representation provided through a legal aid agency may be 

subject to limitations on the types of cases the agency handles.  When a 

lawyer has been retained by an insurer to represent an insured, the 

representation may be limited to matters related to the insurance coverage. 

A limited representation may be appropriate because the client has limited 

objectives for the representation.  In addition, the terms upon which 

representation is undertaken may exclude specific means that might 

otherwise be used to accomplish the client’s objectives.  Such limitations 

may exclude actions that the client thinks are too costly or that the lawyer 

regards as repugnant or imprudent. 

Limited scope representation is an important means of providing access 

to justice for all persons regardless of financial resources.  Lawyers are 

encouraged to offer limited services when appropriate, particularly when 



a client’s financial resources are insufficient to secure full scope of 

services.  For example, lawyers may provide counsel and advice and may 

draft letters or pleadings.  Lawyers may assist clients in preparation for 

litigation with or without appearing as counsel of record.  Within litigation, 

lawyers may limit representation to attend a hearing on a discrete matter, 

such as a deposition or hearing, or to a specific issue in litigation. 

Although this Rule affords the lawyer and client substantial latitude to 

limit the representation, the limitation must be reasonable under the 

circumstances.  If, for example, a client’s objective is limited to securing 

general information about the law the client needs in order to handle a 

common and typically uncomplicated legal problem, the lawyer and client 

may agree that the lawyer’s services will be limited to a brief telephone 

consultation.  Such a limitation, however, would not be reasonable if the 

time allotted was not sufficient to yield advice upon which the client could 

rely.  Although an agreement for a limited representation does not exempt 

a lawyer from the duty to provide competent representation, the limitation 

is a factor to be considered when determining the legal knowledge, skill, 

thoroughness and preparation reasonably necessary for the 

representation.  See Rule 1.1  

And, 

Rule 8.4 Misconduct 

It is professional misconduct for a lawyer to: 

(c) engage in conduct involving dishonesty, fraud, deceit or 

misrepresentation; 

ANALYSIS 

(1) Is it ethical for lawyers to limit the scope of their representation to discrete 

aspects of a matter? 

Yes.  The 2011 amendments to the comments to Rule 1.2, set out above, expressly 

provide that a lawyer may provide limited scope representation on behalf of a client.  

Such limits can involve merely drafting a document or advising a client on how to 

proceed in a matter without undertaking a full representation.  This is commonly 

referred to as unbundled legal services. It is important for lawyers to remember two 

important aspects of this type of limited scope representation.  First, is that the lawyer 

does represent the client to the extent of the limited scope representation, and the full 



panoply of ethical obligations (including the obligation of confidentiality under Rule 

1.6) apply to the representation.  Second, a lawyer’s ethical obligations under Rule 1.4 

require that the lawyer ensure that the client fully understands what it means to limit 

the scope of representation to discrete aspects of the representation and the 

consequences of the limited representation.  For example, if the lawyer only drafts a 

motion for summary judgment but does not appear at the hearing, the client will have 

to present the motion and respond to questions from the court that the client may be 

unable to answer.  

(2) If the answer to question 1 is yes, is the preparing lawyer required to 

disclose either the name of the preparer or that the document was prepared by 

a lawyer? 

No.  The issue is whether a lawyer who has prepared a document to be filed with the 

court, but who does not enter a general appearance, must indicate on the document 

either the lawyer’s name or that the document was prepared by a lawyer.  Some federal 

courts and some ethics opinions have found the lawyer’s failure to disclose his/her 

involvement to be misleading or dishonest to the court in violation of Rule 8.4(c).1  The 

deception here is that the tribunal or opposing counsel could believe that the party has 

received no professional help at all, when in reality a lawyer has provided some 

assistance.  As a result of this failure to disclose the client may receive more lenient 

treatment by a court who believes the party is proceeding pro se – unware of the limited 

representation provided.   

While sensitive to these concerns, the Committee does not believe that a lawyer’s 

undisclosed limited representation is a deception as contemplated by Rule 8.4(c).  A 

court presented with a lawyer-drafted document and a pro se litigant appearing to 

defend or argue that document, would be aware of the nature of a lawyer’s involvement.  

If not, the court can always inquire from the litigant whether a lawyer assisted in 

preparing the document.  The unlikely event that a court will be misled into providing 

leniency to a pro se litigant under these circumstances does not outweigh the strong 

public policy set out in the Comment to Rule 1.2, encouraging lawyers to provide 

limited scope representation without having to enter an appearance.  The Committee is 

concerned that lawyers will be dissuaded from providing limited representation if 

required to disclose their involvement.   

                                                           
1 N.Y. Bar Assoc. Op. 1987-2 (1987); Kentucky Ethics Op. KBA E-343 (Jan. 1991); Auto Parts Mfg. 
Mississippi, Inc. v. King Const. of Houston, LLC, 2014 WL 1217766, *7 (N.D. Miss. 2014)(“[T]he Court 
cautions that an attorney who ghostwrites motion briefs and pleadings is acting unethically and is 
subject to sanctions”). 



There are two additional points to make about this opinion.  The first is that a lawyer 

cannot utilize the limited scope representation to actively and substantially participate 

in a matter without disclosure.  This opinion contemplates that the lawyer is performing 

discrete aspects of representation.  On-going representation of a client without 

disclosure would be misleading and a violation of Rule 8.4(c).  Second, this opinion is 

based solely on the Rules of Professional Conduct and a lawyer’s ethical obligation and 

does not address any questions of law.     

 


